En post kan inneholde en eller flere kalkylelinjer, alt etter behov. Dette blir ofte styrt av hvilke prosjekter du vanligvis jobber med. Entreprenører som jobber med beskrivelser fra arkitekter og rådgivere iht. NS3420, har sjelden behov for mer enn en eller to kalkylelinjer pr post, mens bolig- og ferdighusleverandører ofte benytter svært komplekse postmaler som kan inneholde en komplett bygningsdel. Dette fordi de ikke har det samme behovet for bruk av NS3420.
På grunn av dette vil det være ulike ønsker om hvordan postmalene skal organiseres. I standard ressurspakke, som følger installasjonen av ISY ByggOffice, er det valgt en struktur med postgrupper som viser fag. Betong- og tømrerarbeider er igjen delt i 2 for å vise postmaler både iht. NS3420 (med få kalkylelinjer) og NS3451- Bygningsdelstabellen (komplekse postmaler med mange kalkylelinjer).
Skulle du ønske en annen inndeling eller vil legge til egne postgrupper kan du enkelt gjøre dette. For å legge til nye postgrupper må du først vurdere hvor i mappestrukturen den nye postgruppen skal ligge. Deretter høyreklikker du på nivået ovenfor, og velg Ny postgruppe...
For å endre eksisterende postgrupper, høyreklikker du på ønsket postgruppe og velg Egenskaper. Postgruppene sorteres etter gruppenavnet og det kan derfor være lurt å starte med et tall, som i standard ressurspakke, slik at du får den rekkefølgen du ønsker.
Ny postmal
Det er flere måter å lage nye postmaler på. Du må uansett først ta stilling til hvilken postgruppe du ønsker å legge posten inn under. Marker den aktuelle postgruppen slik at listen over de postene som ligger i gruppen fra før, kommer fram.
For å lage en ny postmal fra bunn av, høyreklikker du i listen over eksisterende poster og velg Ny post...
Du vil da få opp en helt tom postdialog hvor du kan fylle ut informasjon om den nye posten. Hvis du vil ta utgangspunkt i en eksisterende post kan du bruke høyreklikk og velge Kopier, og deretter Lim inn.
Dette gjelder både internt i ressursregisteret og fra prosjekter. Dvs at du kan kalkulere og lage de postene du trenger i et prosjekt, for deretter å kopiere dem inn i ressursregisteret for å ta vare på dem for senere bruk. Måten du gjør det på er å markere de postene du ønsker å ha med, kopierer disse ved høyreklikk og velge Kopier. Gå deretter til ressursregisteret og marker den postgruppen du ønsker å legge postene inn i. Høyreklikk og velg Lim inn. Legg merke til at du må legge postene du har kopiert inn i en og samme postgruppe, så kopier derfor poster i bolker som passer til postgruppene i ressurspakken.
I ressursregisteret finner vi postmaler både samlet i elementmaler og som frittstående postmaler. Det er ingen kobling mellom disse, så du kan trygt gjøre en endring på en postmal uten at det har innvirkning på annet enn den ene posten.
Postdialogen vil ha litt forskjellig innhold avhengig av om posten ligger inn under et element eller som en egen postmal.
Her vises en postmal slik den ser ut under et element. De røde sirklene indikerer felt som KUN finnes på postmaler i elementer.
Kapittel forteller hvilket fagkapittel denne posten hører til i, mens Enhetsmengde sier noe om forholdet mellom elementets mengde og postens mengde. Les mer om bruk av elementer under elementkalkulasjon.
Mengder
Når vi oppretter kalkylelinjer på postmaler vil enhetsmengden på kalkylelinjen alltid være relatert til postens enhet.
Ovenfor har vi eksempelvis kalkylelinjen QM5.111 02 Fotlist innvendig vegger med enhetsmengde 0,82. Kalkylelinjen har enheten LM, mens posten har enhet M2.
0,82 indikerer derfor at vi har 0,82 LM listverk pr M2 lettvegg.
Vi har her tatt utgangspunkt i en vegghøyde på 2,45 m og at det skal være fotlist på begge sider av veggen.
Regnestykket blir dermed: 2 / 2,45 = 0,82
Når du deretter benytter denne posten i en kalkyle vil kalkylelinjens totale mengde bli enhetsmengden (0,82) multiplisert med postens mengde.